Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Zapiekanka warzywna z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniała, lekka, aromatyczna zapiekanka.Super na kolację.

Zapiekanka warzywna z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka warzywna z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z boczkiem
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy aldente w osolonej wodzie z cukrem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i startym żółtym serem. Doprawiamy pieprzem solą i gałką. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia. Na ziemniakach układamy brokuły i kalafiora, oprószamy solą i pieprzem. Na warzywa wykładamy boczek i posypujemy majerankiem i natką pietruszki. Zalewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka warzywna z boczkiem
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy, kroimy i układamy w naczyniu.
Zapiekanka warzywna z boczkiem
Ugotowane aldente warzywa układamy na ziemniakach, oprószamy solą i pieprzem.
Zapiekanka warzywna z boczkiem
Na warzywach układamy podsmażony boczek i natkę pietruszki, obsypujemy majerankiem i zalewamy przygotowanym sosem.
Zapiekanka warzywna z boczkiem
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.