Sposób przygotowania:
Zapiekanka warzywno-makaronowa
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, uważaj, aby go nie rozgotować. Brukselkę umyj, osusz, oczyść ze zwiędłych, żółtych liści, obetnij końcówki, a główki ponacinaj na krzyż, do połowy wysokości, dzięki czemu straci goryczkę podczas gotowania. Wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj pod przykryciem 4 minuty od chwili, gdy zawrze. Dorzuć mrożoną fasolkę i gotuj około 10 minut od ponownego zawrzenia. Warzywa powinny być jędrne, w żadnym wypadku rozgotowane. Odcedź je. Na suchej patelni upraż na złoto ziarna słonecznika. Gdy przestygną, połowę zmiel w młynku elektrycznym lub ubij w moździerzu na proszek. Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką, białym pieprzem, połową utartego sera, 1 łyżeczką oregano, proszkiem z ziaren słonecznika i 1 płaską łyżeczką soli. Piekarnik nagrzej do 175°C. Żaroodporne naczynie wysmaruj obficie masłem. Wymieszaj warzywa z makaronem i pozostałymi ziarnami słonecznika. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej sosem śmietanowym, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na wierzchu rozsyp resztę sera wymieszanego z oregano. Zapiekaj 20 minut.
elutka
elutka