Sposób przygotowania:
Zapiekanka wegetariańska- Ziemniaka obrać i pokroić w grube plastry (talarki). Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 5 minut.
- Do naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 20cm z przykrywką wlać łyżeczkę oleju i rozprowadzić go po ściankach i dnie przy pomocy ręcznika papierowego. Dno wyłożyć obgotowanym ziemniakiem.
- Cebule pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5-10 minut często mieszając. Na ziemniaki położyć pieczarki, następnie pokrojoną w kostkę paprykę.
- Makaron ugotować al'dente. Wyłożyć na pieczarki.
- Pomidora pokroić w plastry i wyłożyć na wierzchu. Jeśli zostało nam talarków z ziemniaka można je położyć na górę.
- Całość posypać ziołami i posiekaną drobno świeżą bazylią.
- Ser zetrzeć i posypać nim wierzch zapiekanki. Położyć na wierzchu gałązkę bazylii(jeśli mamy świeżą :) ).
- Naczynie przykryć i piec w temperaturze 180st. ok 30-40 minut, do miękkości ziemniaków i roztopienia sera.
- Porcja dla 2 osób
- Smacznego!