danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Zapiekanka wegetariańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka wegetariańska z ziemniakiem i makaronem

Zapiekanka wegetariańska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka wegetariańska

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wegetariańska

  • Ziemniaka obrać i pokroić w grube plastry (talarki). Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 5 minut.

  • Do naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 20cm z przykrywką wlać łyżeczkę oleju i rozprowadzić go po ściankach i dnie przy pomocy ręcznika papierowego. Dno wyłożyć obgotowanym ziemniakiem.

  • Cebule pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5-10 minut często mieszając. Na ziemniaki położyć pieczarki, następnie pokrojoną w kostkę paprykę.

  • Makaron ugotować al'dente. Wyłożyć na pieczarki.

  • Pomidora pokroić w plastry i wyłożyć na wierzchu. Jeśli zostało nam talarków z ziemniaka można je położyć na górę.

  • Całość posypać ziołami i posiekaną drobno świeżą bazylią.

  • Ser zetrzeć i posypać nim wierzch zapiekanki. Położyć na wierzchu gałązkę bazylii(jeśli mamy świeżą :) ).

  • Naczynie przykryć i piec w temperaturze 180st. ok 30-40 minut, do miękkości ziemniaków i roztopienia sera.

  • Porcja dla 2 osób

  • Smacznego!

Zapiekanka wegetariańska
Wyłożenie dna naczynia