Sposób przygotowania:
Zapiekanka z bakłażanem bod beszamelem
Bakłażan pokroić w plastry i posolić. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 10 min. Mięso pokroić na drobno i przysmażyć z cebulą i czosnkiem oraz przyprawami. Na dnie natłuszczonej blaszki do zapiekanek lub naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki. Bakłażan wypłukać i osączyć w ręczniku papierowym, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć z obu stron. Ułożyć na ziemniakach. Przykryć mięsem. przygotować beszamel; Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i zacząć dolewać mleko, ciągle mieszając. Nie martwić się ze robią się kluski, Kiedy dodamy wszystko mleko sos powinien się już ładnie zagęścić. Resztę rozbić blenderem. Dodać sól i pieprz oraz wbić jajko i szybko rozmieszać.
Wylać na zapiekankę i zapiec ok 30 min. pod koniec zapiekania posypać serem i jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika. podawać z sałatą.
Wylać na zapiekankę i zapiec ok 30 min. pod koniec zapiekania posypać serem i jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika. podawać z sałatą.