Sposób przygotowania:
Zapiekanka z brązowym makaronem i dynią
1. Dynię obieram i kroję w kostkę. Paprykę i chili również oczyszczam i kroję - chili bardzo drobno.
2. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam i studzę.
3. Mielone drobiowe podsmażam na patelni na łyżce oliwy, po czym dodaję pokrojone warzywa. Podsmażam chwilę, dolewam odrobinę wody i duszę, aż dynia będzie półmiękka (ok 15 minut). Mieszam od czasu do czasu, żeby całość nie przywarła do dna.
4. W dużym kubku mieszam mleko z jajkiem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Czosnek siekam i również dodaję do sosu.
5. Do smażącej się mieszanki mięsno- warzywnej dodaję makaron i wszystko razem mieszam, po czym przekładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, zalewam sosem i zapiekam przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam i studzę.
3. Mielone drobiowe podsmażam na patelni na łyżce oliwy, po czym dodaję pokrojone warzywa. Podsmażam chwilę, dolewam odrobinę wody i duszę, aż dynia będzie półmiękka (ok 15 minut). Mieszam od czasu do czasu, żeby całość nie przywarła do dna.
4. W dużym kubku mieszam mleko z jajkiem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Czosnek siekam i również dodaję do sosu.
5. Do smażącej się mieszanki mięsno- warzywnej dodaję makaron i wszystko razem mieszam, po czym przekładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, zalewam sosem i zapiekam przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.