Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Zapiekanka z chleba tostowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy w domu zalega chleb testowy lub gdy pozostało nam czerstwe pieczywo proponuję zrobić zapiekankę hawajską.

Zapiekanka z chleba tostowego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z chleba tostowego

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z chleba tostowego
Pory oczyścić i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawić pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej i dusić ok. 3-5 min. 6 kromek chleba tostowego przyrumienić w opiekaczu, pokroić w kostkę, zmieszać z uduszonymi porami i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.

Jajka połączyć ze śmietaną kremówką, przyprawić pieprzem, solą i wylać na pory zmieszane z chlebem tostowym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i podpiec je ok. 10 min.

Plastry ananasa odsączyć z syropu i przekroić na połówki. Plastry sera i szynki pokroić na mniejsze kawałki.

Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumienić w tosterze i pokroić w kostkę. Na podpieczonym spodzie ułożyć kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki.

Posypać żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniki nagrzanym do temp. 200 stopni przez 30 min. Zapiekankę podawać na gorąco.  
Zapiekanka z chleba tostowego
Uduszone pory zmieszane z kostkami przyrumienionego chleba tostowego
Zapiekanka z chleba tostowego
Zmieszane pory z chlebem tostowym zalane śmietanką z jajkami
Zapiekanka z chleba tostowego
Zapieczona w piekarniku zapiekanka gotowa do spożycia