Sposób przygotowania:
Zapiekanka z chleba tostowego
Pory oczyścić i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawić pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej i dusić ok. 3-5 min. 6 kromek chleba tostowego przyrumienić w opiekaczu, pokroić w kostkę, zmieszać z uduszonymi porami i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Jajka połączyć ze śmietaną kremówką, przyprawić pieprzem, solą i wylać na pory zmieszane z chlebem tostowym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i podpiec je ok. 10 min.
Plastry ananasa odsączyć z syropu i przekroić na połówki. Plastry sera i szynki pokroić na mniejsze kawałki.
Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumienić w tosterze i pokroić w kostkę. Na podpieczonym spodzie ułożyć kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki.
Posypać żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniki nagrzanym do temp. 200 stopni przez 30 min. Zapiekankę podawać na gorąco.
Jajka połączyć ze śmietaną kremówką, przyprawić pieprzem, solą i wylać na pory zmieszane z chlebem tostowym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i podpiec je ok. 10 min.
Plastry ananasa odsączyć z syropu i przekroić na połówki. Plastry sera i szynki pokroić na mniejsze kawałki.
Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumienić w tosterze i pokroić w kostkę. Na podpieczonym spodzie ułożyć kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki.
Posypać żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniki nagrzanym do temp. 200 stopni przez 30 min. Zapiekankę podawać na gorąco.