Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka z cięlęciną

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bułkę pokroić na kromki, ułożyć w salaterce i polać prze­gotowanym mlekiem. Mięso

Zapiekanka z cięlęciną

Składniki:

Zapiekanka z cięlęciną

 

  • pół długiej bulki

 

 

  • 25 dag cielęciny (bez tłusz­czu) lub młodej chudej wołowiny

 

  • 2 jaja

 

  • 2 marchewki

 

 

  • 15 dag świeżego zielonego groszku

 

  • 15 dag startego łagodnego żółtego sera

 

  • 2 łyżki posiekanego koperku

 

 

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cięlęciną
Bułkę pokroić na kromki, ułożyć w salaterce i polać prze­gotowanym mlekiem. Mięso pokroić w drobniutkie paseczki i obsmażyć bez tłuszczu, odstawić. Oddzielnie ugotować po­szczególne warzywa (powinny być tylko lekko miękkie). W żaro­odpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć połowę na­moczonej bułki, posypać solą, koperkiem, ułożyć mięso i warzy­wa. Przykryć pozostałą bułką, posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1500C i piec 45 min.