kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Zapiekanka z cukinią i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka jest przepyszna! świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Ciekawy letni obiad:)

Zapiekanka z cukinią i kiełbasą

Składniki:

Zapiekanka z cukinią i kiełbasą

 

  • 2 cukinie
  • 30 dag pieczarek
  • 1-2 kiełbasy (np. toruńska lub podwawelska)
  • kawałek sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki przyprawy kucharek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12 %

 

  • kilka młodych ziemniaków
  • 2 -3 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinią i kiełbasą
1. Cukinię pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Pieczarki pokroić w ósemki, również podsmażyć, doprawiając solą i pieprzem. Kiełbasę pokroić w ćwiartki i także podsmażyć.

2. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem ułożyć w nim cukinię, kiełbasę i pieczarki.

3. Jajko wymieszać ze śmietaną oraz przyprawami kucharkiem i drobno posiekaną pietruszką, po czym wylać na wierzch zapiekanki i posypać ją startym serem żółtym.

Piec w tmepretaurze 180 stopni przez 20 minut. Podawać z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. 

Tagi:

cukinia