agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

zapiekanka z fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna zapiekanka z fasoli. Naprawdę pyszna.

zapiekanka z fasoli

Składniki:

zapiekanka z fasoli

 

  • 75 dag białej fasoli
  • 40 dag boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

zapiekanka z fasoli
Fasolkę opłukać, przebrać, zalać gorącą wodą na 3 godziny. Gotować 30 minut w osolonej wodzie. Następnie fasolkę odcedzić, ale wodę zostawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z fasola, dodając przecier , cukier, musztardę i liść laurowy. Włożyć do naczynia żaroodpornego i nałożyć fasolę, doprawić solą i pieprzem. Na górze ułożyć pokrojony w paski boczek. Całość zalać 2 filiżankami wody z odcedzonej fasolki. Nastawić piekarnik do temperatury 150 stopni c i zapiekać 5 godzin.

Tagi:

fasola