jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zapiekanka doskonała na drugie danie obiadowe

Zapiekanka z kalafiora

Składniki:

Zapiekanka z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kalafiora
Umyty kalafior włożyć do wrzącej wody osolonej z dodatkiem 1 łyżki cukru i ugotować na pół miękko, musi być jędrny. Odcedzić i odstawić. Cebulę drobno pokroić, poddusić na tłuszczu, aż się zeszkli. Dodać obrane i pokrajane w kawałki pomidory i dusić jeszcze chwilę. Kalafior podzielić na różyczki, wymieszać z pomidorami i posiekanym koperkiem oraz cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać plasterki smażonej kiełbasy posypać startym serem. skropić lekko plejem i zapiec w piekarniku, aż ser się zrumieni.