Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zapiekanka z kalafiora i pomidorów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i tanie danie.

Zapiekanka z kalafiora i pomidorów

Składniki:

Zapiekanka z kalafiora i pomidorów

 

  • 1 duży kalafior
  • 5 średnich dojrzałych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kalafiora i pomidorów
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pomidorów i obraną cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać pomidory. Dusić przez ok. 5 min. Kalafior przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Polać sosem powstałym z duszenia cebuli i pomidorów. Posypać koperkiem i startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 25 min.