Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kiszonej kapusty z grzybami
Kapustę kiszoną ugotować, wystudzić, odcedzić i lekko odcisnąć, drobno posiekać.
Cebulę podsmażyć w małej ilości smalcu.
Oddzielnie ugotowane suszone grzyby skręcić przez maszynkę. Żółtka jajek utrzeć ze smalcem, dodać kapustę, grzyby, 3 łyżki tartej bułki.
Przyprawić do smaku, wymieszać.
Wysmarować naczynie do zapiekania tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Położyć na dnie kilka plasterków słoniny.
Ubić pianę z białek, wymieszac z kapustą.
Masę włożyć do przygotowanej formy, na wierzch położyć kilka plasterków słoniny.
Wstawić naczynie do zapieczenia do piekarnika.
Podawać zapiekankę gorąca z oddzielnie ugotowanymi, okraszonymi ziemniakami.
Cebulę podsmażyć w małej ilości smalcu.
Oddzielnie ugotowane suszone grzyby skręcić przez maszynkę. Żółtka jajek utrzeć ze smalcem, dodać kapustę, grzyby, 3 łyżki tartej bułki.
Przyprawić do smaku, wymieszać.
Wysmarować naczynie do zapiekania tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Położyć na dnie kilka plasterków słoniny.
Ubić pianę z białek, wymieszac z kapustą.
Masę włożyć do przygotowanej formy, na wierzch położyć kilka plasterków słoniny.
Wstawić naczynie do zapieczenia do piekarnika.
Podawać zapiekankę gorąca z oddzielnie ugotowanymi, okraszonymi ziemniakami.