InesS

InesS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Zapiekanka z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszna i zdrowa zapiekanka z kapusty.

Zapiekanka z kapusty

Składniki:

Zapiekanka z kapusty

 

  • 1 kg młodej kapusty
  •  - masło
  • 2 torebki ryżu
  • - 0,5l bulionu
  • - 2 czerwone papryki
  • - 2 cebule
  • - mały słoik przecieru
  • pomidorowego
  • - pieprz i sól
  •  żółty ser

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kapusty
Oczyść kapustę i drobno ją poszatkuj. Rozdrobnioną, zanurz na 5 minut w osolonym wrzątku, następnie odcedź i wymieszaj z 3 łyżkami masła. Całość włóż do natłuszczonej formy i upiecz na złoto. Ryż ugotuj w bulionie, następnie wymieszaj z 2 łyżkami masła. Pokrój paprykę w cienkie paski. Cebule posiekaj i razem z papryką uduś na łyżce masła, następnie dodaj przecier pomidorowy i duś dalej do momentu aż sos zgęstnieje. Kapustę połącz z ryżem i sosem, dopraw solą i pieprzem, przełóż do formy, posyp wiórkami zimnego masła i serem. Zapiekaj w temp. 180°C około 20 minut.