kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zapiekanka z kaszą pęczak i indykiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosta i apetyczna zapiekanka łącząca w sobie węglowodany (kasza pęczak), białko (chude mięso z indyka) i warzywa może być pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny.

Zapiekanka z kaszą pęczak i indykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z kaszą pęczak i indykiem

podstawowe

  • 200g kaszy pęczak
  • 500g mięsa z indyka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 marchewki
  • seler
  • 3 pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, lubczyk
  • 2 łyżki masła
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, oregano
  • 150g wędzonego boczku w plastrach

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszą pęczak i indykiem
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy włoszczyznę. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodka papryką.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i oliwy, szklimy cebule pokrojone w piórka. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z indyka i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką.

Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem. Na dno wykładamy warstwę kaszy na nią mięso z indyka a na nie włoszczyznę. Na wierzch układamy cienkie plasterki wędzonego boczku. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 25 minut do zarumienienia.
Zapiekanka z kaszą pęczak i indykiem
Bardzo pozywna, pełnowartościowa zapiekanka z chudym indykiem, sycącą kasze i warzywami korzeniowymi.