Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy
Kaszę zalać taką ilością wrzątku aby był ponad 2cm.nad kaszą,dodać 1łyżkę masła i szczyptę soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.10min.Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 30min.by kasza spęczniała.Fetę i rokpol pokroić w kostkę,pieczarki w plasterki,połowę pieczarek przesmażyć na łyżce masła resztę odłożyć.Kaszę przełożyć do miski rozdrobnić widelcem,dodać sery,podsmażone pieczarki i jajka,wymieszać,przyprawić solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi.Żaroodporne naczynie posmarować masłem,oprószyć tartą bułką,wyłożyć masę,wyrównać,ułożyć pozostałe pieczarki,oprószyć ziołami i piec ok.45min.w 180"C.
zuzi
dynia33c