Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Kaszę opłukać, wrzucić do gotującej się osolonej wody, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem do miękkości. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wrzucić mięso, smażyć na rumiano. \zmniejszyć ogień, wlać 1 i 1/2 szklanki bulionu i dusić 10 minut. Mąkę wymieszać z pozostałym bulionem, wlać do sosu, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ogórek. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Kaszę wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia, posypać żółtym serem. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.