dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na niekonwencjonalny obiad lub kolację. Nowoczesna zapiekanka z kaszy jęczmiennej.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

 

  • 1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej
  • 3 szklanki wody
  • 25-30 dag polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Kaszę opłukać, wrzucić do gotującej się osolonej wody, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem do miękkości. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wrzucić mięso, smażyć na rumiano. \zmniejszyć ogień, wlać 1 i 1/2 szklanki bulionu i dusić 10 minut. Mąkę wymieszać z pozostałym bulionem, wlać do sosu, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ogórek. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Kaszę wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia, posypać żółtym serem. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.