kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zapiekankę. Przygotowana na mieszance ryżowej z dodatkiem kiełbasy, zielonej papryki i cebuli oraz jogurtu, jajek i sera. Polecam na obiad lub kolacje.

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami

 

  • 1 woreczek mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )
  • woda do gotowania
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 150 g kiełbasy krakowskiej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 małe jajka
  • garść tartego żółtego sera
  • pieprz do smaku
  • sól prowansalska do smaku
  • forma do zapiekania
  • masło

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami
Mieszankę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.

Kiełbasę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z jajkami.

Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy :

mieszankę ryżową, wyrównujemy i oprószamy przyprawami, pokrojoną cebulę, paprykę, kiełbasę, oprószamy przyprawami, wlewamy jogurt wymieszany z jajkami, posypujemy starym serem, oprószamy przyprawami.

Formę z zapiekanką wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami
Mieszankę wkładamy do wysmarowanej masłem formy.
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami
Paprykę, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę.
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami
Pokrojone twarzy są i kiełbasę przekładamy do formy.
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami
W misce mieszamy jajka z jogurtem.
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami
Całość posypujemy starym serem i przyprawami.