Sposób przygotowania:
Zapiekanka z liści boćwiny
-Białe łodygi umytej boćwiny /bietoli/ wrzucić do gotującej się wody z plasterkami cytryny. -Po 10minutach gotowania posolić, zgasić ogień i pozostawić w wodzie kilka minut. -Zielone liście wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i czosnkiem. -Dusić ok.3 minuty po czym dodać 2 łyżki wody z gotujących się łodyg, przykryć pokrywką i dusić ok.5 minut. -Odsączyć łodygi i dodać do liści, wymieszać , doprawić do smaku. -Paluszki pokruszyć / niezbyt mocno/ . Podzielić na 3 części. -Naczynie żaroodporne / 12-20 cm/ posmarować masłem /dno i boki/ i obsypać pokruszonymi paluszkami. - Na spodzie ułożyć cienką warstwę szynki, następnie posypać ją okruchami paluszków, nałożyć warstwę boćwiny i kawałki mozzarelli. -Posypać startym serem, ponownie ułożyć szynkę , okruchy , boćwinę i mozzarellę. -Ostatnią warstwą powinna być szynka posypana żółtym serem i okruchami grissini. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /200 st.C/ i piec ok.25 minut. Podawać z sosem pomidorowym.