gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zapiekanka z makaronem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, mięsem mielonym i pomidorami...

Zapiekanka z makaronem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z makaronem i pieczarkami

 

  • 400 gram makaronu
  • 200 gram mięsa mielonego
  • 100 gram polędwicy drobiowej
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 100 gram sera żółtego
  • 9 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek oliwy. Wylewamy na cedzak, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na trzech łyżkach oliwy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, po czym dodajemy do cebuli i całość podsmażamy. W osobnej głębszej patelni na czterech łyżkach oliwy podsmażamy mięso mielone oraz pokrojoną w kostkę polędwicę drobiową. Do podsmażonego mięsa i polędwicy dodajemy cebulę z pieczarkami oraz pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
Zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek oliwy. Wylewamy na cedzak, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy z pieczarkami.
Zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Do podsmażonego mięsa i polędwicy drobiowej dodajemy cebulę z pieczarkami oraz pomidory z puszki.
Zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Do sosu dodajemy makaron i starty na tarce żóty ser.