volvetka

volvetka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na zapiekankę z makaronem, szpinakiem i mięsem mielonym.

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Składniki:

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

 

  • 200g makaronu (np. Lubella) - wstążki lub świderki;
  • 200-250g mięsa mielonego;
  • 200g szpinaku mrożonego;
  • 200g sera żółtego;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem
1. Rozmrozić szpinak i podgrzać go, dodając zgnieciony ząbek czosnku (lub 2) i przyprawiając delikatnie solą. 2. Mięso usmażyć przyprawiając solą i pieprzem, a pod koniec dodając ząbek czosnku. 3. Ugotować makaron al dente. 4. Podgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, należy przełożyć je do naczynia, układając warstwami w następującej kolejności: - makaron (cały albo 3/4); - mięso; - ewentualnie reszta makaronu; - szpinak. Całość posypać starkowanym serem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.