Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i seremETAP 1:
Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę , oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut.
ETAP 2:
Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając aż do zagotowania, gdyby okazał się za gęsty dolewamy mleka i ponownie zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
ETAP 4:
Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem,
ETAP 5:
następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły.
ETAP 6:
Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 20-25 minut.Podajemy po wyjęciu z pieca. Smacznego!