gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Zapiekanka z makaronem Mamma Mia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobra, dostałam przepis od koleżanki ale troszkę go zmodyfikowałam

Zapiekanka z makaronem Mamma Mia

Składniki:

Zapiekanka z makaronem Mamma Mia

 

  • 1 opakowanie makaronu kolanka Mamma Mia
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1/2 pory
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 mały (ok. 100g) przecier pomidorowy
  • ok. 20 dag sera żółtego
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szklanki wody
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronem Mamma Mia
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i odczekać aż się zahartuje. Następnie przesypać go do naczynia żaroodpornego. Fileta pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni. Kostkę rosołową i przecier zalać 2 szklankami wody i zagotować. Zalać tym mięso. Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do nich posiekaną porę. Wmieszać do mięsa na patelni zalanego wywarem z kostki i przecieru. Całość przelać na makaron i lekko wymieszać, przyprawić do smaku wg uznania. Zalać śmietaną i posypać startym serem. Zapiekać w temp. ok. 170-180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu lub zaraz przed podaniem posypać świeżymy ziołami.