Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronu i mięsa
Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować 20-25 minut, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Mięso duszone, gotowane lub pieczone przepuścić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przypraw do zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Włożyć do rondla posmarowanego tłuszczem, posypanego tartą bułką. Masę wyrównać przyciskając łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Gdy brzegi zapiekanki się zrumienią, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć okrągły półmisek i wyłożyć. Makaron pokrajać na porcje, podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.
msewka
bajtek
msewka
Myślę,że kolanka i rurki po 20-25 minutach też się rozgotują, ale każdy je jak lubi.
evita0007
Szkoda że fotki nie ma :( byśmy zobaczyły jak wygląda danie ;)
dominika1987
msewka
Dominiko, to nie o smak chodzi a o zdrowy rozsądek.Nie wierzę,że Twoja rodzina lubi rozgotowany makaron.A każdy kto gotuje np.nitki przez tyle czasu otrzyma prawie krochmal anie makaron.
Triss
Również mi się wydaje, że nie powinno się tyle czasu gotować makaronu, gdyż wyjdzie z niego tzw. "miazga", tym bardziej, że później jest jeszcze zapiekany. Na opakowaniach makaronu zwykle jest to ok. 8-10 minut, aby makaron był al dente.