dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zapiekanka z makaronu i mięsa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka z makaronem i mięsem lub kiełbasą.

Zapiekanka z makaronu i mięsa

Składniki:

Zapiekanka z makaronu i mięsa

 

  • 30 dag makaronu (kolanka, rurki lub nitki)
  • 25 dag mięsa pieczonego lub duszonego
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • 5 dag cebuli
  • 4 dag tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania formy
  • 2 dag tartej bułki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu i mięsa
Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować 20-25 minut, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Mięso duszone, gotowane lub pieczone przepuścić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przypraw do zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Włożyć do rondla posmarowanego tłuszczem, posypanego tartą bułką. Masę wyrównać przyciskając łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Gdy brzegi zapiekanki się zrumienią, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć okrągły półmisek i wyłożyć. Makaron pokrajać na porcje, podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.