Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zapiekanka z makaronu i włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapiekanka z makaronu jest smaczna i łatwa do przygotowania

Zapiekanka z makaronu i włoskiej kapusty

Składniki:

Zapiekanka z makaronu i włoskiej kapusty

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu i włoskiej kapusty
Kapustę grubo poszatkować na paski ok 1 cm. Do garnka wlać bulion ( może być z kostki rosołowej ) zagotować. Do wrzącego bulionu wsypać makaron i gotować ok 5 min, następnie dodać pokrojoną kapustę i gotować dalsze 10 min. Szynkę pokroić w makaroniki. Na patelni rozgrzać masło i oliwę wsypać bułką tartą, pieprz i paprykę, wymieszać. Z masy uformować małe kluseczki. Makaron z kapustą odcedzić, pozostawiając bulion. Kapustę i makaron wymieszać z pokrojoną szynką, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać kluseczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostały bulion wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zapiekankę podawać polaną sosem.