Sposób przygotowania:
Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami i klopsikamiPrzygotowanie ziemniaków
Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję do półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki.
Przygotowanie klopsików
Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe kulki. Klopsiki chwilę obsmażam na oliwie.
ETAP 3:
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka. W naczyniu żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni.