Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Zapiekanka z papryki i mielonego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Z pewnością lubisz sprawiać rodzinie kulinarne niespodzianki.

Zapiekanka z papryki i mielonego mięsa

Składniki:

Zapiekanka z papryki i mielonego mięsa

 

  • 80 dkg czerwonej papryki
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 25 dkg sera żółtego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z papryki i mielonego mięsa
Paprykę umyć, przekroić, wyciąć gniazda nasienne,miąższ pokroić na paseczki. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Dwie łyżki oleju rozgrzać na patelni, wrzucić paprykę i cebulę, podsmażyć, wlać szklankę wody i dusić przez 8-10 min. Mięso wyłożyć do miski, dodać żółtka, tartą bułkę przyprawić solą i pieprzem dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220stC. Paprykę i cebulę przyprawić solą, pieprzem cayenne i papryką. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką oleju, wyłożyć paprykę , a następnie mięso, posypać serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać 20 minut. Danie podawać posypane natką pietruszki.