IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zapiekanka z penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybka i pyszna zapiekanka

Zapiekanka z penne

Składniki:

Zapiekanka z penne

 

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 mała cukinia (dł. 25 cm)
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dkg wędzonego parzonego boczku
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kolorowego mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z penne
Makaron gotujemy al dente w wodzie z kostkę rosołową. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Boczek kroimy w paseczki, wytapiamy na suchej patelni. W tym czasie kroimy: cukinię i pieczarki w plasterki, cebulę w kostkę. Kukurydzę osączmy z zalewy. Wytopiony boczek zdejmujemy z patelni, na tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy pieczarki i cukinię. Smażymy przez kolejne 3 minuty. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy zapiekankę, posypujemy ją startym żółtym serem i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!