marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zapiekanka z resztek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ziemniaki obrać,obgotować,wędlinę i grzyby pokroić. Obsmażyć.Wszystko ułożyć warstwami w naczyniu.Zapiekać

Zapiekanka z resztek.

Składniki:

Zapiekanka z resztek.

 

  • 5-6 średnich ziemniaków,
  • 50 dag.mortadeli,
  • 5-6 dużych pieczarek,
  • puszka groszku konserwowego,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego,
  • sól,
  • pieprz biały mielony,
  • duża szczypta tymianku.

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z resztek.
Kartofle po obraniu opłukać i pokroić w talarki. Obgotować 20 min. w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mortadelę i pieczarki pokroić i obsmażyć na tłuszczu roślinnym, groszek wyjąć i odsączyć na sitku. Naczynie żaroodporne natrzeć równie tym samym tłuszczem i układać ziemniaki z groszkiem wędliną i pieczarkami warstwami i każdą posypać roztartymi ziołami i pieprzem, ale uważać, by nie przesadzić z pieprzem. Nastawić piekarnik na 180 st. C, wstawić naczynie z zapiekanką do środka. Piec 40 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i spożywać.