betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Zapiekanka z rybką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla fanów rybek - zapiekanka.

Zapiekanka z rybką

Składniki:

Zapiekanka z rybką

 

  • 1 kg filetów z morszczuka lub dorsza
  • 1 jajko
  • Mąka
  • Przyprawy
  • Olej

 

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • Pietruszka korzeń + natka
  • Puszka pomidorów bez skóry
  • ½ szklanki bulionu

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z rybką
Rybę zanurzyć w jajku, obtoczyć w mące i przyprawić solą, pieprzem itp. (jak kto lubi). Lekko obsmażyć z obu stron. Na tym samym oleju dusić: pokrojoną drobno cebulę, pora w dzwoneczki, startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z zalewą, bulion i jeszcze trochę dusimy, przyprawiamy wg uznania.
Na dnie natłuszczonej formy do pieczenia układamy rybę, potem warzywa, na wierzch starty ser. Zapiekamy w temp. 180 st.C przez 45 minut. Przed podaniem dekorujemy pokrojoną drobno natką pietruszki. Smacznego.