oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Zapiekanka z ryżu i mięsa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać zapiekankę suto posypaną zieleniną, najlepiej też podać z sosem pomidorowym lub śmietanowym i z surówką

Zapiekanka z ryżu i mięsa.

Składniki:

Zapiekanka z ryżu i mięsa.

 

  • 25 dag mięsa wieprzowina
  • 30 cebuli
  • 20 dag ryżu
  • 8 dag tłuszczu
  • 5 łyżek pasty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • papryka w proszku do smaku
  • cukier do smaku
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej zieleniny, tłuszcz do wysmarowania garnka lub prodiża

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu i mięsa.
Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w drobną kostkę, osmażyć lekko na tłuszczu, skropić wodą, poddusić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka i dodać do mięsa. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pastę pomidorową i posiekany czosnek, wymieszać. Ryż ugotować na sypko, wymieszać z mięsem, doprawić do smaku, włożyć do rondla lub prodiża wysmarowanego tłuszczem, wygładzić powierzchnię, posypać tartym serem. Zapiec ok 30 min przez 180 stopni C.