Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ryżu i śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, słodka zapiekanka z ryżu i śliwek, która jest idealna na obiad jak i kolację

Zapiekanka z ryżu i śliwek

Składniki:

Zapiekanka z ryżu i śliwek

 

  • 20 dag ryż,
  • 1 szkl mleko,
  • 1/2 kg śliwki węgierki,
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 3 szt jaja,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 2 łyzki masło,
  • do smaku Sól,
  • 1/2 szkl śmietanka kremowa,
  • 2 lyżki cukier puder

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu i śliwek
Ryż ugotować w 2 szkl wody i mleka z dodatkiem odrobiny soli. Śliwki umyć i wypestkować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ryżem, dodać masło, wymieszać. Ryż układać warstwami w naczyniu żaroodpornym, na przemian ze śliwkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 30 minut. Wystudzić, wyjąć z naczynia, podawać z ubitą śmietaną z cukrem pudrem.

Tagi:

ryż śliwki