Sposób przygotowania:
Kolorowa zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Mięso z piersi kurczaka kroimy w wąziutkie paseczki po czym skrapiamy sosem sojowy i posypujemy obficie pieprzem czarnym i odstawiamy na 15 minut. Obieramy i czyścimy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paseczki.Młodą cukinię ścieramy we wstążki za pomocą tarki do ogórków. Półmisek żaroodporny smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy otrębami Wstążkami cukinii wykładamy foremkę. resztę cukinii kroimy drobno. Siekamy również łodygi selera naciowego pozostawiając listki do dekoracji. Do miski wkładamy ryż, wbijamy jaja, dodajemy śmietankę, posiekaną cukinię i seler naciowy oraz ser. Mieszamy, doprawiamy obficie pieprzem ziołowym. Masę wykładamy do foremki, zawijamy paseczki cukinii, by powstał ozdobny brzeg. Na górze układamy paseczki mięsa między które wciskamy piórka czerwonej cebulki.. Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na około 40 minut. Gdy góra zapiekanki będzie rumiana wyjmij ją z piekarnika, udekoruj ją paseczkami papryki czerwonej i żółtej, połówkami pomidorków koktajlowych oraz listkami selera i roszponki.