Sposób przygotowania:
Zapiekanka warzywna z szałwią
Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki. Kroimy łodygi selera naciowego. Kroimy kopytka, jeśli są zbyt duże. Foremkę żaroodporną smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami. Na dno wysypujemy połowę kluseczek. Na kluseczkach rozsypujemy połowę cebuli i cukinię. Rozkładamy pozostałe kluseczki, cebulę i seler naciowy. Do miseczki wlewamy śmietankę, wbijamy jaja. Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Dodajemy posiekane listki szałwii. Zalewamy wszystko masą . Kroimy boczek w plasterki. Układamy je na górze zapiekanki. Zapiekamy w piekarniku w temp. około 180 st.C przez około 35 minut. w zależności od kształtu formy (czyli grubości warstwy). Dekorujemy zapiekankę kwiatami szałwii. Podajemy od razu na gorąco.