Sposób przygotowania:
Zapiekanka z szynką i groszkiem
przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie odsączyć. Marchew i cebulę dokładnie oczyścić, pokroić małą kostkę i dusić na maśle około 5 minut. Groszek blanszować 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie, następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Szynkę pokroić w grube plastry, ułożyć jeden na drugim i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Serek wymieszać ze śmietaną kremówkę i jajami. Sos serowy doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek i wymieszać. Do sosu serowego dodać makaron, marchew z cebulą, groszek i szynkę, delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Danie piec około 30 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie odsączyć. Marchew i cebulę dokładnie oczyścić, pokroić małą kostkę i dusić na maśle około 5 minut. Groszek blanszować 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie, następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Szynkę pokroić w grube plastry, ułożyć jeden na drugim i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Serek wymieszać ze śmietaną kremówkę i jajami. Sos serowy doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek i wymieszać. Do sosu serowego dodać makaron, marchew z cebulą, groszek i szynkę, delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Danie piec około 30 minut.