Sposób przygotowania:
Zapiekanka z warzyw i makaronu razowego
Schemat przygotowania tej zapiekanki powstał w czasach gdy przekonywałam się do diety na niskich i średnich indeksach glikemicznych. Wykorzystuję tu makaron razowy, który syci na długo, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru i nie powoduje senności po posiłku. Makaron razowy (rurki, świderki) ugotować al dente w osolonej wodzie. W drugim garnku poddusić w małej ilości wody mrożonkę warzywną. Dosłownie parę minut, nie dopuszczając do rozgotowania warzyw. W międzyczasie doprawić je do smaku. Formę do zapiekania natłuścić. Makaron razowy odcedzić. Ułożyć w formie makaron i warzywa. Na to wlać jajka roztrzepane z jogurtem,doprawione solą, pieprzem, czosnkiem. Zapiekać w średnio rozgrzanym piekarniku aż do zrumienienia.