Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniak

Składniki:

Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniak

 

  • 3 wędzone makrele
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniak
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i szczypiorek. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Makrele pozbawić skóry i ości. Filety rozdrobnić widelcem. Żaroodporne naczynie mocno posmarować masłem. Ziemniaczane puree podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć rozdrobnioną makrelę. Przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej. Powierzchnię po nakłuwać widelcem i obłożyć kawałkami twardego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 35 min.

Tagi:

ziemniaki