kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

Zapiekanka z zacierek i mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Staropolska potrawa, którą warto spróbować

Zapiekanka z zacierek i mięsa

Składniki:

Zapiekanka z zacierek i mięsa

 

  • 300 gram mąki
  • 2 jaja
  • sól
  • woda
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 6 łyżek oleju
  • 100 gram masła
  • 4 ząbki czosnku`
  • 0,5 litra wody
  • kwaśne mleko
  • 2 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z zacierek i mięsa
Z mąki,  jajek, soli i wody zagniatamy ciasto i ścieramy na grubej tarce. Zacierki pozostawiamy by przeschły. mięso smażymy na oleju i przyprawiamy, kiedy woda wyparuje dodajemy masło zacierki i razem smażymy. Wszystko wkładamy do żaroodpornego naczynia zalewamy woda z octem dodajemy czosnek i zapiekamy w piekarniku. Woda musi wyparować .