Sposób przygotowania:
Zapiekanka z zieloną soczewicą i kalafiorem
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Soczewicę osączyć z zalewy, przepłukać wodą. Mozzarellę pokroić w plasterki. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż zmieni kolor. Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić 3 minuty. Dodać osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką. Dołożyć makaron i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Foremkę do zapiekania (u mnie dwie mniejsze o wymiarach 13x21 cm) wysmarować masłem. Makaron z dodatkami przełożyć do foremki, na wierzchu porozkładać różyczki kalafiora, przykryć folią aluminiową. Piec 25 minut, następnie zdjąć folię, rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiekać jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.