Sposób przygotowania:
zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonymPrzygotowanie ziemniaków

Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w talary o grubości ok 3 mm, gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby były lekko miekkie.
Mięso

Mięso mielone podsmażamy z pokrojona drobno cebulą, dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy do smaku według uznania chwilę dusimy.
układanie w naczyniu

Podgotowane ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, które smarujemy cienką warstwą margaryny
farsz

Na warstwę ziemniaków wykładamy połowę farszu mięsnego, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków tak aby dokładnie przykryły mięso
Ostatni etap

Na ziemniaki wykładamy resztę farszu, znowu ziemniaki, ścieramy ser żóty i posypujemy im całość, wszystko zalewamy sosem, ja używam gotowego sosu do zapiekanek, ale beszamelowy tez do niej pasuje, zapiekamy ok 45 min w tem. 180 stopni