Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków i szynki.
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plasterki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, pomidorki na pół, por w krążki, szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w kostkę boczek i podsmażyć. Następnie wsypać pokrojony por i paprykę, smażyć przez kilka minut. W następnej kolejności dodać ziemniaki z marchewką, szynkę, pomidory,wymieszać i chwilę podsmażyć. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Zalać ziemniaki, posypać tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku w temp 180 st około 15-20 minut. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem.