Sposób przygotowania:
Lekka zapiekanka ze szparagami
W wysokim i najlepiej wąskim garnku gotujemy wodę na szparagi. Po zagotowaniu dodajemy cukier i sól. Szparagi myjemy i chwytamy od strony korzenia. Każdego szparaga delikatnie zginamy - powinien się ułamać - w ten sposób oddzielamy część łykowatą (do wyrzucenia) od delikatnej.
Dłuższą delikatną część szparaga gotujemy około 4-5 minut. W metalowej miseczce łączymy wino, miód, żółtka, musztardę i ocet na jednolitą masę najlepiej za pomocą trzepaczki.
Gęsty i puszysty sos wstawiamy do kąpieli wodnej (ustaw miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą) i mocno ubiamy za pomocą trzepaczki. Sos powinien stać się jaśniejszy, bardzo puszysty i gęsty. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy trochę wrzątku lub wina. Doprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem.
Szparagi układamy w brytfance i zalewamy sosem. Pieczemy w temp. 180 stopni, aż sos się zrumieni. Pomidora siekamy w drobną kostkę, łączymy z oliwą, posiekanym szczypiorkiem, papryczką, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Szparagi po upieczeniu przekładamy na półmisek lub podajemy w brytfance a na wierzchu kładziemy plastry sera ze szczypiorkiem z posiekanymi pomidorami (z dodatkami).
Źródło: materiały prasowe
Dłuższą delikatną część szparaga gotujemy około 4-5 minut. W metalowej miseczce łączymy wino, miód, żółtka, musztardę i ocet na jednolitą masę najlepiej za pomocą trzepaczki.
Gęsty i puszysty sos wstawiamy do kąpieli wodnej (ustaw miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą) i mocno ubiamy za pomocą trzepaczki. Sos powinien stać się jaśniejszy, bardzo puszysty i gęsty. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy trochę wrzątku lub wina. Doprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem.
Szparagi układamy w brytfance i zalewamy sosem. Pieczemy w temp. 180 stopni, aż sos się zrumieni. Pomidora siekamy w drobną kostkę, łączymy z oliwą, posiekanym szczypiorkiem, papryczką, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Szparagi po upieczeniu przekładamy na półmisek lub podajemy w brytfance a na wierzchu kładziemy plastry sera ze szczypiorkiem z posiekanymi pomidorami (z dodatkami).
Źródło: materiały prasowe