Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z wędliną
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odstawić, przestudzić. Boczek pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć na niej wędlinkę. Cebulkę pokroić w kostkę. Dodać do smażonej wędliny, przesmażyć razem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim ziemniaki pokrojone w plastry. Oprószyć kucharkiem. Dodatkowo można oprószyć jeszcze przyprawą do ziemniaków. Na ziemniakach ułożyć usmażoną wędlinę. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. Ser wyłożyć na wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec razem przez około 20-25 minut. Pokroić na kawałki i podawać.