Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekankę podawać bardzo gorącą.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

  • 70 dag ugotowanych w łupinach i obranych ziemniaków
  • 15 dag ogórków konserwowych
  • 10 dag konserwowej papryki
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia
  • 1 łyżka tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w paski. Dodać posiekane kapary, pietruszkę i sproszkowaną paprykę. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Polać śmietaną. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min.