Sposób przygotowania:
zapiekanka ziemniaczana Moniki i Magdy
Ziemniaki ugotuj w łupinach. W tym czasie pokrój cebulę w paski i podsmaż i przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni podsmaż mielone, pieczarki pokrój w plasterki i również podsmaż, tak żeby wyparowała woda. Do mięsa dodaj 3 łyżki ketchupu, jajko, sól, paprykę. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną. Gdy ziemniaki się już ugotują, obierz je i pokrój w plastry. Po kolei układaj ziemniaki, cebulę, pieczarki, mięso i kolejną warstwę ziemniaków, każdą warstwę posyp przyprawą do pizzy. W zależności od naczynia można zmieścić jedną lub dwie warstwy, tu są dwie a zapiekanka pieczona jest w naczyniu o średnicy 20 cm. Jajko rozbełtaj, dodaj śmietanę, ser i paprykę. Całość wylej na wierzch zapiekanki, można posypać odrobiną bułki tartej, przykryj. Jeżeli nie masz przykrywki do naczynia, możesz użyć folii aluminiowej. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.