Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zapiekanka na szybko z domowym sosem

Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami

 

  • ok 500g mięsa mielonego
  • pół kapusty pekińskiej
  • marchew
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • odrobinka tłuszczu
  • ser żółty
  • Sos:
  • kubek jogurtu naturalnego ok 300g - lub śmietany
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka chrzanu z żurawiną
  • suszony koperek

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami
Brytfannę smaruję tłuszczę. ziemniaki obieram, myję, kroję w talarki o grubości 0,5cm i układam na dnie brytfanny tak aby się lekko nachodziły. Lekko solę. Mięso mielone smażę na patelni. Cebulkę obieram, siekam i dorzucam do mięsa - mieszam i podsmażam aż mięso się zetnie. Całość doprawiam solą, pieprzem i papryką do smaku. W tym czasie siekam kapustę pekińską a marchew obieram i ścieram na tarce. W kubeczku robię sos. Mieszam jogurt naturalny z ketchupem, majonezem, chrzanem, suszonym koperkiem i doprawiam do smaku wh upodobań przyprawami. Na ziemniaki kładę pól posiekanej kapusty pekińskiej i lekko oblewam sosem.Następnie kładę mięso mielone z cebulką oraz startą marchew i resztę kapusty. Na wierzch wylewam resztę sosu. Na samą górę kładę ser żółty - ja użyłam sera w plastrach (ok 7 sztuk) albo można użyć w kostce i zetrzeć na tarce. Piekę około 35 minut w temp 180C.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami
na wysmarowanej brytfannie układam talarki ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami
na patelni podsmażam mięsko mielona z cebulą
Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami
kapustę pekińską siekam a obrana marchew ścieram na tarce
Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami
układam kolejno składniki i na wierzch kładę ser żółty