Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką
Oczyszczamy szparagi, usuwamy zdrewniałe końce i gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość cienkie plasterki i podgotowujemy przez 5 minut w posolonej wodze, a następnie odcedzamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż lekko się zeszkli.
Następnie wrzucamy pieczarki pokrojone w dość cienkie plasterki i smażymy przez kilka minut. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy oraz posiekaną bazylię i mieszamy.
Zalewamy śmietaną pieczarki i dusimy przez chwilę. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę parmezanu startego na tarce i mieszamy.
Na dnie naczynia do zapiekania układamy połowę ziemniaków, następnie pieczarki ze śmietaną. Na nich układamy szynkę parmeńską pokrojoną w paski oraz resztę ziemniaków. Na nich układamy szparagi pokrojone na połówki i posypujemy parmezanem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy danie i pieczemy 20 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość cienkie plasterki i podgotowujemy przez 5 minut w posolonej wodze, a następnie odcedzamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż lekko się zeszkli.
Następnie wrzucamy pieczarki pokrojone w dość cienkie plasterki i smażymy przez kilka minut. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy oraz posiekaną bazylię i mieszamy.
Zalewamy śmietaną pieczarki i dusimy przez chwilę. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę parmezanu startego na tarce i mieszamy.
Na dnie naczynia do zapiekania układamy połowę ziemniaków, następnie pieczarki ze śmietaną. Na nich układamy szynkę parmeńską pokrojoną w paski oraz resztę ziemniaków. Na nich układamy szparagi pokrojone na połówki i posypujemy parmezanem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy danie i pieczemy 20 minut.