Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taka zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką parmeńską, pieczona pod pierzynką z parmezanu jest bardzo smaczna i pożywna.

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką
Oczyszczamy szparagi, usuwamy zdrewniałe końce i gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzamy.

 Ziemniaki obieramy, kroimy w dość cienkie plasterki i podgotowujemy przez 5 minut w posolonej wodze, a następnie odcedzamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż lekko się zeszkli.

Następnie wrzucamy pieczarki pokrojone w dość cienkie plasterki i smażymy przez kilka minut. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy oraz posiekaną bazylię i mieszamy.

Zalewamy śmietaną pieczarki i dusimy przez chwilę. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę parmezanu startego na tarce i mieszamy.

Na dnie naczynia do zapiekania układamy połowę ziemniaków, następnie pieczarki ze śmietaną. Na nich układamy szynkę parmeńską pokrojoną w paski oraz resztę ziemniaków. Na nich układamy szparagi pokrojone na połówki i posypujemy parmezanem.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy danie i pieczemy 20 minut.   
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką
Oczyszczamy szparagi, usuwamy zdrewniałe końce i gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką
Następnie wrzucamy pieczarki pokrojone w dość cienkie plasterki i smażymy przez kilka minut.
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką
Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę parmezanu startego na tarce i mieszamy.
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i szynką
Na nich układamy szynkę parmeńską pokrojoną w paski.

Tagi:

dania warzywa