Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Szpinak rozmrażamy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy aż szpinak odparuje. Ziemniaki i boczek kroimy w plastry. Dwa plastry boczku odkładamy na później. Przygotowujemy sos mieszając jaja z posiekanym szczypiorkiem, śmietaną i mlekiem - doprawiamy gałką muszkatołową. Duże naczynie żaroodporne smarujemy łyżką śmietany i układamy kolejno: ziemniaki (każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem), polewamy niewielką ilością sosu, szpinak, połowę pokrojonego boczku, ziemniaki, sos, szpinak, boczek, ziemniaki. Wylewamy pozostałą część sosu i układamy dwa odłożone wcześniej plastry boczku. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.