Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczano-kukurydziana
Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy, zeszklamy na 2 łyżkach masła. Odstawiamy.Boczek kroimy na większ a kostkę, na łyżce oleju wytapiamy z niego tłuszcz, aż zamieni się w piękne przyrumienione skwarki. Tłuszcz odsączamy papierowym ręcznikiem.Ziemniaki rozgniatamy niezbyt dokładnie tłuczkiem. Ser kroimy na drobną kostkę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę.Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę, kukurydzę, ser w kostce,żółtka i skwarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Dodajemy pianę z białek i jeszcze raz mieszamy, ale delikatnie.Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzchu układamy pozostałe masło.Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.Po tym czasie posypujemy ją startym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut lub aż ser się przyrumieni