kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z rybą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka warzywna z rybą

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z rybą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z rybą

 

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 por
  • 1 mieszanka warzywna
  • 1-2 pęczki szczypiorki
  • 1-2 pęczki koperku
  • 1 opakowanie (400 ml) śmietany 18%
  • 6 jaj
  • 1 łyżka pieprzy ziołowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 300 gr żółtego ostrego sera
  • 0,5 - 0,8 kg filetów rybnych

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z rybą
Piekarnik nagrzej do 160*C W misce połącz na jednolitą masę jaja, śmietanę, pieprz Koper i szczypiorek pokrój na drobno. Do żaroodpornego naczynia na spód wkrój kilka kawałków masła lub wysmaruj je olejem. Ziemniaki pokrój w krążki nie zbyt grube kawałki. Poukładaj tak aby przykryć dno. Następnie wysyp mieszankę i rozłuż ją po ziemniakach. Na to wkrój świeżego pora. Teraz poukładaj na warzywach rybkę. Na to polej przygotowaną wcześniej śmietanę z jajami. Włóż do pieczenia na 30 min w temp 160*C Po tym czasie wyłóż z piekarnika i zetrzyj ser na grubych oczkach i posyp kurkumą. Gdy ser się rozpuści przykryj go koprem i szczypiorem i kolejną warstwą sera. Zapiekaj aż ser się zezłoci. Smacznego
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z rybą
Etap 1 - jaja ze śmietaną i przyprawami wymieszaj na gładką masę
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z rybą
Etap 2 - na ziemniaki pokrojone w talarki nałóż warzywa i wkrój por
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z rybą
Etap 3 - zalej uprzednio przygotowanymi jajami
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z rybą
Etap 4 - po podpieczeniu wyjmij posyp zielenią i serem