selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Wiejska zapiekanka z kaszą gryczaną, boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a do tego myślę, że zdrowa i pożywna w te zimowe dni. Wystarczy kaszę ugotować na sypko.

Wiejska zapiekanka z kaszą gryczaną, boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiejska zapiekanka z kaszą gryczaną, boczkiem

 

  • kilka grubszych plastrów wędzonego boczku
  • pół brokuła
  • 5 pieczarek
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • mozzarella 125 g
  • dla smaku trochę parmezanu
  • kilka plastrów sera gouda i maasdamer
  • pomidor, pół cebuli
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wiejska zapiekanka z kaszą gryczaną, boczkiem
Kaszę ugotować, by była sypka a nie rozgotowana (ja gotowałam 12 minut pod przykryciem od zagotowania wody), ostudzić. Na wrzątek wrzucić brokuła, ostudzić, podzielić na mniejsze różyczki. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki, sól i pieprz do smaku. Pomidora pokroić jak kto lubi, Ostudzone składniki wymieszać. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, ułożyć składniki, na górę ułożyć różyczki brokuła, pokrojone pomidory i pokrojone kawałki mozzarelli i resztę serów. Zapiekać ok 20 min w 180 stopniach u mnie na termoobiegu. Na ostatnie 5 minut potrawę posypać trochę parmezanem. Smacznego!
Wiejska zapiekanka z kaszą gryczaną, boczkiem
Brokuła obgotować, pieczarki, cebulkę i boczek przesmażyć
Wiejska zapiekanka z kaszą gryczaną, boczkiem
Smacznego! Wiejska zapiekanka z kaszą, pieczarkami i boczkiem gotowa